Egyszerűsített honosítási eljárás: 

Honosítási kérelmének benyújtásához több dokumentum beszerzésére, lefordíttatására, illetve néhány formanyomtatvány kitöltésére van szükség.

Kérjük, hogy mielőtt kapcsolatba lépne a Konzulátussal, figyelmesen olvassa el az alábbi honlapon található információkat:

http://www.allampolgarsag.gov.hu/

Kérjük továbbá, hogy időpontfoglalás érdekében csak akkor keresse a Konzulátust, ha már minden, Ön esetében szükséges dokumentumot beszerzett és a megfelelő nyomtatványokat kitöltötte.

A BEVÁNDORLÁSI ÉS ÁLLAMPOLGÁRSÁGI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FELHÍVÁSA

az egyszerűsített honosítási eljárásban tapasztalható gyakori nyelvismereti problémák, illetve visszaélések elkerülése és megelőzése érdekében 

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton kívánjuk felhívni a figyelmét arra, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzésének többek között az egyik alapvető törvényi feltétele, hogy a kérelmező kommunikációs szinten értse és beszélje a magyar nyelvet, honosítási kérelmét önállóan segítség nélkül elő tudja terjeszteni, az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre önállóan, rövid mondatokban válaszolni tudjon. Amennyiben a nyelvtudás ellenőrzésekor Ön a kellő szintet nem éri el, honosítási kérelmében nem számíthat pozitív döntésre. 

Jelen felhívásunk célja, hogy elősegítse az egyszerűsített honosítási eljárásban a magyar nyelv nem megfelelő mértékű ismeretének hiányából adódó gyakori problémák elkerülését, illetve megelőzze azt, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás törvényi feltételeink - kiemelten a magyar nyelvtudás hiánya – nem kellő ismerte következtében Ön visszaélés áldozatává váljon. 

Kérjük, hogy fokozottan figyeljen az egyszerűsített honosítási eljárás valamennyi törvényi kritériumának meglétére kérelme benyújtásakor, fordítson külön gondot a magyar nyelv elsajátítására, mert annak a fentiekben vázolt szinten történő ismerete alól nincs törvényi mentesítés, azt a hatóság minden esetben közvetlenül ellenőrzi. 

Amennyiben az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggésben információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal az illetékes külképviselethez, a kormányhivatalhoz, ahol hiteles felvilágosítást adnak az Ön részére. Kizárólag olyan képviselőt vegyen igénybe ügyeinek képviseletével, aki nem próbálja Önt meggyőzni arról, hogy a magyar nyelvtudás ismerete nélkül is születhet kérelmének helyt adó döntés. 

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal