Üdvözöljük Magyarország madridi nagykövetségének honlapján!

¡Bienvenido al sitio web de la Embajada de Hungría en Madrid!   

Nagyszerű volna, ha a fenti mondatot minden, erre a honlapra kíváncsi honfitársam értené, egyelőre azonban a spanyol nyelvet még mindig kevesen tanulják Magyarországon. Szerencsére a futballra, a teniszre és az idegenforgalomra ez nem érvényes, hiszen nincs olyan magyar sportrajongó, aki ne sorolná fejből a LaLiga, a spanyol labdarúgóbajnokság legnagyobb sztárjait, sokan drukkolnak a teniszező Rafael Nadalnak, a tengerpartra és a szigetekre, a spanyol fővárosba és a nagyvárosokba pedig évről évre egyre több magyar látogat el.

Jómagam azzal a feltett szándékkal érkeztem Madridba 2019 szeptemberében, hogy a klasszikus diplomáciai feladatokon túlmenően minden tőlem telhetőt megtegyek a magyar kultúra minél szélesebb körű spanyolországi megismertetéséért, a magyar tudósok bekapcsolásáért a spanyol tudományos életbe, valamint a spanyol nyelv ismertebbé és népszerűbbé tételéért Magyarországon. Kiemelt feladatomnak tekintem továbbá a Spanyolországban élő több mint 16 ezer fős magyar diaszpóra összefogását és támogatását.

Munkám során törekedni fogok Magyarország és az Andorrai Hercegség diplomáciai kapcsolatainak élénkítésére is, az EU-Andorra Társulási Megállapodás megkötésének előmozdítására.

Szeretnék köszönetet mondani a madridi nagykövetség és a konzulátus, a barcelonai főkonzulátus, a tiszteletbeli konzulok eddigi eredményes tevékenységéért, valamint hangsúlyozni: minden olyan pozitív lépést tovább kívánok vinni, amely a magyar-spanyol kapcsolatok erősödését, a magyar gazdaság fejlesztését és a magyar kultúra építését szolgálja. 

Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy külképviseletünk a továbbiakban is mindenki megelégedésére tevékenykedjen a magyar-spanyol kapcsolatok elmélyítésén, valamint a konzuli szolgálat segítségével gyors és hathatós segítséget nyújtson mindazon állampolgároknak, akik hozzánk fordulnak ügyes-bajos dolgaikkal. A magam és a munkatársaim nevében ígérhetem: mindent beleadunk! Vagy ahogy az itteniek mondják: pondremos toda la carne en el asador.

Dr. Odrobina László

Nagykövet