2013. március 1. napját követően megszűnt a három hónapon túli külföldön tartózkodás bejelentési kötelezettsége és már csak a végleges külföldi letelepedést lehet bejelenteni az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgároknak. 
 
Amennyiben Ön Spanyolországban létesít állandó lakóhelyet, akkor javasolt Magyarország felé bejelentenie külföldi letelepedését. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.
 
A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyarországi kormányablakban, járási hivatalban jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja az új lakcímkártyáját "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel.
 
Amennyiben a madridi konzuli részlegen szeretné a külföldi letelepedését bejelenteni, akkor a kijelentési eljárás előreláthatólag 3 hónapot vesz igénybe, ugyanis haza kell küldeni a kérelmet az Ön lakcíme szerinti okmányirodába, és onnan küldik vissza Madridba az újonnan kiállított lakcímkártyát. 
 
A kérelem benyújtására konzuli osztályunkon csak előzetes időpontfoglalás alapján kerülhet sor.
 
A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:
Fontos!
Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő jelenléte szükséges.
 
A végleges külföldi letelepedés bejelentésével a lakcímkártya bevonásra kerül, helyette új lakcímkártya kerül kiállításra "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel.
 
Amennyiben Ön már rendelkezik „Lakóhely: külföldi cím” megjelölésű magyar lakcímkártyával, de közben lakcímváltozás történt, akkor kérjük „A külföldön élő magyar állampolgár külföldi lakóhely változásának elektronikus úton történő bejelentését”. Ezt a https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ weboldalon elérhető Webes ügysegéd útján is megtehetik.