Anyakönyvi kivonat kiállítása

Magyarországon anyakönyvezett anyakönyvi eseményekről – születés, házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, halál – anyakönyvi kivonat kiállítása kérelmezhető. Az anyakönyvi kivonat három nyelven – magyar/angol/francia – tartalmazza a benne szereplő adatokat.

Anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem benyújtható Magyarországon bármely települési anyakönyvvezetőnél vagy kormányablaknál, külföldön pedig bármely konzuli tisztviselőnél.

Anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem a konzuli hivatalban előzetes időpontfoglalás alapján személyesen vagy postai úton nyújtható be. A kérelem benyújtására az érintett, annak törvényes képviselője, meghatalmazott vagy az jogosult, akinek jogos érdekében áll (megfelelően alátámasztva). Postai úton történő igénylés esetén a kék tollal kitöltött és aláírt kérelem formanyomtatvány eredeti példányát a kérelmező és az érintett útleveléről vagy személyazonosító igazolványáról készült másolattal együtt szükséges megküldeni lezárt borítékban a konzuli hivatal címére (Calle Ángel de Diego Roldán 21, 28016 Madrid).

A kiállított okirat átvehető személyesen a konzuli hivatalunkban vagy postai úton. Amennyiben az okirat kézbesítését postai úton igényli, kérjük, hogy a kérelem formanyomtatványon olvashatóan adja meg postacímét, e-mail címét és mobil telefonszámát. Konzuli hivatalunk kizárólag spanyolországi címre postázza ki az okiratot.

Az anyakönyvi kivonathoz az (EU) 2016/1191 sz. rendelet szerinti fordítási segédlet kiállítása is kérhető ingyenesen a kérelemben meghatározott nyelven, többnyelvű formanyomtatvány formájában. A fordítási segédlet főszabály szerint kiváltja a hiteles fordítást, amennyiben az anyakönyvi kivonat megjegyzés rovata nem tartalmaz bejegyzést.

Az anyakönyvi kivonat kiállítása díjmentes. Az okirat hiteles spanyol nyelvű fordításának díja 45,-EUR. Amennyiben kérelmét (kivonat+fordítás) postai úton kívánja benyújtani, úgy kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen (consulate.mad@mfa.gov.hu), hogy a fordítás konzuli díjának átutalásához szükséges banki adatokat elküldjük Önnek. A díjat addig ne fizesse be, amíg erre felszólítást nem kap munkatársunktól emailen.

Az anyakönyvi kivonat kiállítása iránti KÉRELEM ITT letölthető.

Szükséges dokumentumok:
Kitöltött kérelemnyomtatvány
Kérelmező érvényes útlevele vagy személyi igazolványa (másolat) és lakcímkártyája
Az érintett érvényes útlevele vagy személyi igazolványa (másolat) és lakcímkártyája
Meghatalmazás, amennyiben az érintett helyett meghatalmazott jár el