A külföldön élő spanyolok konzuli és migrációs ügyeiért felelős főigazgatóság jelentős reformokat vezetett be a hitelesítésre vonatkozó követelményekben, hogy a hitelesítési folyamatokat a Spanyolországban élő spanyol, illetve külföldi állampolgárok számára is gyorsabbá és hatékonyabbá tegye. 

A szolgáltatáshoz három módon lehet hozzáférni: 

1º A minisztérium virtuális székhelyén előzetesen egyeztetett időpont alapján:

https://sede.maec.gob.es/pagina/index/directorio/citaprevia

Az időpontot kérő személynek jeleznie kell a hitelesítést kérvényező személy teljes nevét, valamint személyazonosító okmányának számát, a hitelesítendő dokumentumok megjelölésével és végül ki kell nyomtatnia azt az időpontkérő lapot, amellyel az időpont kérvényezés folyamata lezárul.

A hitelesítésre váró dokumentumok hordozója, az egyeztetett időpontban be kell, hogy mutassa az előzetesen feltüntetett személyazonossági igazolványt és a kinyomtatott időpontkérő lapot. Nem szükséges, hogy a dokumentumok tulajdonosának, vagy tulajdonosainak, illetve az abban érdekelt személyeknek megbízásával, illetve meghatalmazásával rendelkezzen. 

A hitelesítésre a Calle Pechuán nº 1 - 28002 MADRID cím alatt kerül sor, az előre egyeztetett időpontban.

Az egy eljárásban hitelesíthető dokumentumok száma 10. Csak azok a dokumentumok kerülnek hitelesítésre, amelyeket előre feltüntettek az időpontkérő oldalon. 

2º Ajánlott levélben:

A borítéknak tartalmaznia kell a visszaküldésre szánt, előre fizetett POSTAL EXPRESS típusú borítékot, előre megcímezve a visszaküldési címre, a címzett nevének, valamint telefonszámának feltüntetésével.

Ez elengedhetetlen feltétel az ajánlott levél útján kérvényezett hitelesítések esetében. 

A minisztérium nem vállal felelősséget a posta által elveszített dokumentumokért, illetve abban az esetben sem, ha a fent említett feltételek nem teljesülnek. 

3º Adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó magánügynökség közbenjárásával:

Ahhoz, hogy a magánügynökség hozzáférhessen a magánügynökségeknek nyújtott hitelesítési szolgáltatáshoz, igazolnia kell, hogy valamelyik Spanyolországi Hivatalos Kollegiális Testület tagja. 

A minisztérium ingyenesen nyújt hitelesítési szolgáltatást a közokiratok esetében.