A hatályos állampolgársági törvény (1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról) szerint a magyar állampolgárság igazolására az alábbi iratok alkalmasak:

  • érvényes vagy kevesebb, mint egy éve lejárt magyar útlevél,
  • érvényes magyar személyazonosító igazolvány,
  • honosítási okirat (határidő nélkül) vagy
  • kevesebb, mint három éve kiállított állampolgársági bizonyítvány.

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik fenti okmányok egyikével sem, illetve nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben, akkor (például útlevélkérelem esetén) hivatalból állampolgársági vizsgálatot szükséges lefolytatni. Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség és nem a konzul döntése. Annak lefolytatása minden olyan esetben kötelező, amikor a magyar állampolgárság nem bizonyított.

Magyar állampolgársága fennállásának igazolása ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) az illetékes, azonban kérelmét magyar külképviseleten a konzulnál is benyújthatja. A kérelmet személyesen kell benyújtani, melyhez előzetes időpontfoglalás szükséges.

Az ügyintézéshez kérjük, hozza magával a kitöltött, de nem aláírt formanyomtatványt, a „Melléklet” címszó alatt felsorolt iratokat, valamint érvényes személyazonosító igazolványát. A kérelmet konzuli részlegünk munkatársa előtt kell aláírnia.

A kérelmet a https://konzinfo.mfa.gov.hu/konzuli-szolgaltatas/nyomtatvanyok oldalon a 2. Állampolgársági kérelmek: „Állampolgárság igazolása iránti kérelem” linkről tudja letölteni.

A BFKH előtti ügyintézés átlagosan 6-12 hónapig tart. A konzuli részlegnek nem áll módjában az eljárást meggyorsítani. Az eljárás konzuli díj és illetékmentes.