Mi a közös a spanyol Marqués de Riscal, a Portia, a Protos, a González-Byass pincészetek között? Amellett, hogy Spanyolország legjobb és legismertebb bortermelői, az utóbbi években az is erősítette a hírnevüket, hogy egyedülálló, figyelemfelhívó és emblematikus borászati épületeikkel és pincéikkel ötvözték az építészeti innovációt a bor világával. Ezek a pincék egy új kor kezdetét jelentették a borászati építészet terén. De ugyanez a folyamat Magyarországon is szárnyra kapott az utóbbi években, elég csak ellátogatni a Konyári, a Bazaltbor Badacsony, a Füleky, a Disznókő, a Weninger vagy a Kreinbacher pincsészetekbe, vagy megcsodálni az ezeréves Pannonhalmi Apátság pincészetét. Mindegyiket építészeti díjjal ismerték el, amellett, hogy az ott termelt borok csúcsminőséget képviselnek. 

A magyar kultúra legjava második éve mutatkozik be Madrid egyik legnevesebb, nemzetközileg is jegyzett múzeumában, a Thyssen-Bornemisza Nemzeti Múzeumban. A tavalyi “Mesterművek Budapestről” című időszaki kiállítás után a madridi múzeum most a magyar Victor Vasarely-nek szentelt egy tárlatot “Victor Vasarely – az Op Art születése” címmel, amit szeptember 9-ig tekinthetnek meg a látogatók. 

A kiállítás kapcsolódó programjaként a Madridi Magyar Nagykövetség ezalkalomból is szeretne ízelítőt adni a nagyközönségnek a magyar borkultúrából is. A tavalyi kiállításhoz kapcsolódóan a “nők és a bor” témáját jártuk körbe, idén Vasarely, a kortárs művészetben új utakat nyitó geometrikus ábrázolásai adták az ihletet ahhoz, hogy magyar és spanyol borászatok emblematikus, mérföldkövet jelentő épületein keresztül mutassuk be a bor és építészet kapcsolatát. 

Június 21-én a Thyssen-Bornemisza Nemzeti Múzeum adott helyet a „Bor és építészet” nevet viselő kerekasztal-beszélgetésnek és borbemutatónak, ami legalább olyan különleges volt, mint Vasarely művészete. A rendezvényt a Madridi Magyar Nagykövetség a Spanyol Borászati Szövetséggel és a Madridi Építész Kamarával közösen szervezte.

Rafael Ansón, a Spanyol Királyi Gasztronómiai Akadémia elnöke, Pau Roca, a Spanyol Borászati Szövetség főtitkára, valamint Győri Enikő nagykövet köszöntője után két építész, a spanyol María José Yravedra és a magyar Csanády Pál beszéltek a bor és az építészet közötti kapcsolatról. Ezt kerekasztal-beszélgetés követte, Alejandro Aznar, Marqués de Riscal Pincészet elnöke; Lourdes Martinez Zabala, Bodegas Portia (Bodegas Faustino) Pincészet igazgatóságának tagja; Carlos Villar, Bodegas Protos főigazgatója; Luis González Sterling, Bodegas González Byass építésze; magyar részről pedig Szabó Hajnalka, a Füleky Pincészet borásza és Filep M. Gergely, a Disznókő Pincészet borásza részvételével. A kerekasztal-beszélgetést a Spanyolországban nagy hírnévnek örvendő José Ribagorda, televíziós műsorvezető moderálta. 

A kerekasztal-beszélgetést követően természetesen nem maradhatott el a bemutatott pincészetek borainak kóstolása sem.