I. Kereskedelmi kapcsolatok
Spanyolország 2019-ben Magyarország 15. kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 2%. Exportunkban 3%-os súllyal a 11., míg importunkban 2%-os részaránnyal a 15. helyet foglalta el. 
Magyarország 3 legfőbb export terméke a közúti jármű (a teljes kivitelünk 25%-a), az energiafejlesztő gép és berendezés (a teljes kivitelünk 13%-a), a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék (a teljes kivitelünk 13%-a) volt. 
Magyarország 3 legfőbb import terméke a közúti jármű (a teljes behozatalunk 28%-a), a villamos gép, készülék és műszer, ezek villamos alkatrésze (a teljes behozatalunk 8%-a), az energiafejlesztő gép és berendezés (a teljes behozatalunk 8%-a) volt.
Magyar érdekek főbb területei:  
  • Smart City és Smart Home megoldások,
  • környezetvédelem területén innovatív megoldások,
  • digitalizációhoz kapcsolódó fejlesztések,
  • innovatív mezőgazdasági technológiák,
  • sporttechnológia,
  • autóipar,
  • turizmus.
A HEPA nem rendelkezik partnerirodával.
 
II. Befektetési kapcsolatok
Az MNB (végső befektetőre vonatkozó) adatai szerint 2018-ban Spanyolország a 22. tőkebefektető volt Magyarországon, a külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 537,5 millió eurót tett ki, ami a teljes FDI-állomány 0,65%-át jelenti. 
2019-ben a magyar tőke 9. célországa Spanyolország volt, az oda áramló tőke értéke 1,3 milliárd eurót tett ki, amely a teljes külföldre irányuló magyar tőkeállomány 4%-át jelentette. Kiemelt magyar beruházás a barcelonai Gedeon Richter Ibérica. Az Eximbank 605 millió euró országlimittel rendelkezik.
Kiemelt spanyol befektetők: megújuló energia (Iberdrola Renovables), járműipar (F.Segura), gépjármű-alkatrészgyártás (Gestamp Automoción, AMES, Grupo Antolin), szállodaipar (Hotusa Eurostars, NH Hotels, Iberostar, Zenit Hoteles), közlekedésieszköz-gyártás (CAF).   
 
III. Turisztikai kapcsolatok
A koronavírus-járvány megjelenése előtt hazánk egyre népszerűbb célpontnak számított a spanyol turisták körében, a forgalom mindkét irányban folyamatosan bővült, a városaink között közlekedő 19 légijáratnak is köszönhetően. A KSH adatai szerint 2019-ben 1%-os növekedést követően 189.410 spanyol turista érkezett Magyarországra, összesen 491.789 vendégéjszakát töltöttek el hazánkban (+3%). A Spanyol Statisztikai Hivatal szerint 2019-ben 314 ezer magyar turista utazott az ibériai országba, ez 9,36%-os bővülés 2018-hoz képest. 2019-ben a két ország közötti légijáratok száma 2804 volt, amely 7,5%-kal haladta meg az előző évi adatot (2609). Személyiforgalom tekintetében jelenleg bizonyos korlátozásokkal (pl.: lezárt terminálokkal, szolgáltatások szüneteltetésével) kell szembenézniük az utasoknak, de alapvetően működnek a spanyol repülőterek néhány kisebb kivételével (pl.: Salamanca, Córdoba). Magyarország és Spanyolország között jelentősen ritkultak a légijáratok, egészen december 16-ig nem közlekedik közvetlen légijárat. Egy vagy két átszállással továbbra is működik a légi közlekedés főleg a KLM és a Lufthansa légitársaságoknál, amelyek esetében jelentősen megnövekedett jegyárakkal kell számolniuk az utazóknak
 
Forrás: KSH, MNB, INE