1977. február 9-én állítottuk helyre a diplomáciai kapcsolatokat Spanyolország és Magyarország között. A két nép és ország közötti együttműködés, a politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatok évszázadokra nyúlnak vissza. Elég Árpádházi Jolántára, a Buda visszafoglalásában részt vevő spanyolokra, a Holokauszt alatt magyarok ezreinek életét megmentő Ángel Sanz Brizre vagy a spanyol csapatokban játszó magyar focistákra, Puskásra és Kubalára gondolni. A II. világháború végével a hivatalos kapcsolatok megszakadtak, és több mint három évtizeden keresztül nem volt diplomáciai érintkezés a két ország között.

Negyven évvel ezelőtt vetettünk véget a tarthatatlan állapotnak, akkor állt helyre a kapcsolatrendszer, a két ország közötti barátság jegyében. Az elmúlt négy évtized sikertörténetnek számít. Mindkét ország az euroatlanti szövetségi rendszer és az Európai Unió tagjává vált, így valódi szövetségesként is egyre szorosabb a kapcsolat közöttünk. 

A 40. évfordulót egész évben spanyolországi és magyarországi programokkal, rendezvényekkel ünnepeljük, amelyek alkalmat adnak a két ország közötti kapocs további erősítésére, fejlesztésére. Az 40. évfordulóhoz kapcsolódó események közül kiemelkedik Áder János köztársasági elnök és felesége madridi látogatása, amelynek során február 17-én VI. Fülöp királlyal és Leticia királynéval közösen nyitják meg a Thyssen-Bornemisza Múzeum "Mesterművek Budapestről - a reneszánsztól az avantgárdig" című kiállítását. Ennek keretében a Budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményének válogatását lehet majd megtekinteni Madrid egyik legnevesebb múzeumában.

A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóját egy közös logó is megörökíti, mely a két ország közötti barátságot hivatott szimbolizálni. Az évfordulós logót február 10-én Madridban Győri Enikő nagykövet és Jorge Toledo, a spanyol Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára mutatta be.

Az emléklogó budapesti bemutatójára egy nappal korábban került sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, José Ángel López Jorrín nagykövet és Altusz Kristóf helyettes államtitkár részvételével.

 

Az évfordulós logót a budapesti spanyol és a madridi magyar nagykövetség egyaránt használja majd munkája, illetve rendezvényei során. A logó elkészítését 2016 decemberében a budapesti spanyol nagykövetség kezdeményezte, amelynek megvalósítására a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem írt ki pályázatot a diákjai számára. A nyertes pályaművet Kaszanyi Nóra készítette, aki pénzjutalmon túl lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen madridi dizájn műhelyekkel.