A jogosítványok honosítása a Közlekedésrendészet (Dirección General de Tráfico - (http://www.dgt.es/) helyi szervénél történik. 

A Közlekedésrendészet madridi irodájában az ügyfélszolgálat előzetesen egyeztetett időpont alapján működik, amely a http://www.dgt.es/ oldalon keresztül, valamint a 060-as információs telefonszámon keresztül igényelhető. 

A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, nem szükséges annak cseréje, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes.

Amennyiben mégis magyar jogosítványa honosítására lenne szükség, az alábbi dokumentumok kellenek hozzá:

- nyomtatvány kitöltése ;
- érvényes útlevél vagy személyi igazolvány bemutatása;
- érvényes tartózkodási engedély, vagy a nyilvántartásba vételről szóló (a NIE számot is tartalmazó) igazolás felmutatása;
- érvényes magyar jogosítvány (egy fénymásolattal együtt)
- a gyakorlati vizsga előtt kitöltendő formanyomtatvány (a tájékoztatóban Talón foto néven szerepel és a spanyol Közlekedésrendészetnél, vagy az adott autósiskolában lehet beszerezni)
- 2 db színes fotó (32x26 mm) a jogosítvány elkészítéséhez;
- az illeték befizetése.

Amennyiben a jogosítvány lejárt, kell egy ún. orvosi alkalmassági vizsgálat (informe de aptitud psicofísica), amely elvégezhető a DGT orvosi rendelőiben is.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a spanyol jogosítvány kiállítását megelőzően a DGT adategyeztetés céljából megkeresi a magyar Belügyminisztériumot. Az adategyeztetés érvényes jogosítvány esetében 2-3 hetet, lejárt jogosítvány esetében akár 2-3 hónapot is igénybe vehet. Amíg ez az eljárás nem zárul le, a DGT nem állítja ki a spanyol jogosítványt. Amennyiben magyar jogosítványa az eljárás alatt még érvényes, a köztes időszakban egy, a DGT által kiállított igazolással vezethet. Ha viszont magyar jogosítványának érvényessége már vagy időközben lejár, mindenképp meg kell várnia a spanyol jogosítvány kézhezvételét ahhoz, hogy jogosult legyen autót vezetni. 

Abban az esetben, ha a jogosítvány cseréjére azért van szükség, mert az elveszett, megrongálódott, vagy ellopták, a hatóságok elfogadják a konzuli hivatal által kiállított konzuli igazolást is a magyar jogosítvány adatairól és ez alapján állítják ki a spanyol vezetői engedélyt. (Az igazolást a konzuli hivatal az illetékes magyar hatóságokkal való adategyeztetést követően állítja ki.) Jogosítvány eltulajdonítása esetén, kérjük, a lopás megtörténtéről szíveskedjenek bejelentést tenni a helyi rendőrségen. A jogosítvány adatairól kiállított konzuli igazolás díja: 35 euró.

A külképviseleteken új magyar jogosítvány megszerzésére irányuló kérelmet nem lehet benyújtani, azt csak Magyarországon, okmányirodában lehet kérelmezni.